Hoe houd je het thuis gezellig? Een review

Terecht schreef iemand in een comment op Insta bij een post over dit boek: ‘Ik ben er van afgestapt dat het altijd gezellig moet zijn thuis.’ Punt gemaakt. De titel zou je het idee kunnen geven dat het gaat om dingen glad strijken, onder de mantel der liefde bedekken; als het maar gezellig blijft. Toch dekt dat niet de lading. Charlotte Borggreve, kindercoach in Amsterdam en ooit mede-oprichter van het Kinderkookcafe, geeft in dit boek allerlei handvaten om meer verbinding tot stand te brengen tussen ouder en kind of tussen kind en anderen. Vind je dochter het lastig om emoties onder woorden te brengen en zie je haar dichtklappen? Kom je elke keer in een soort vicieus patroon van verwijten naar je zoon over het overal rond laten slingeren van zijn schoolboeken, fietssleutel en vooral vieze stinksokken? Pik dan een hoofdstuk uit dit doe-boek en pas het toe, eventueel met je eigen draai.

Een voorbeeld:

Emoties verkennen en ermee om leren gaan

Hoe leert een kind emoties herkennen?

Leg A4tjes op de grond met daarop: blij, boos, bang, verdrietig, beschaamd, gelukkig, zenuwachtig, gespannen, walging, etc. Leg er ook één bij met ‘weet ik niet’. Je kunt trouwens voor jongere kinderen met emoji’s werken die deze emotie uitdrukken.

Benoem een situatie en laat je kind steeds op de bijbehorende emotie gaan staan.

Bijvoorbeeld:

 • Je bent niet uitgenodigd voor een feestje van een vriend(in)
 • Je wordt uitgescholden op straat
 • Je krijgt een ijsje uit school
 • Je doet met z’n allen een spelletje
 • Je hebt niet geleerd en krijgt een toets
 • Je zus praat door je heen

Als je kind emoties herkent, kun je gaan ontdekken of het weet hoe emoties voelen, waar het die voelt en wat er dan gebeurt.

Laat je kind een situatie benoemen waarin het volgende kan gebeuren:

 • Ik krijg vlinders in mijn buik
 • Ik ga wiebelen of friemelen
 • Ik kan niet meer helder denken
 • Ik wil slaan / iets kapot maken
 • Ik krijg hoofdpijn of buikpijn

Hoe kan je je kind helpen omgaan met te heftige emoties?

 • Help je kind te ontspannen
 • Kies samen een plek waar je kind naar toe kan om even tot rust te komen
 • Geef een massage

(bron: Borggreve, Hoe houd je het thuis gezellig? Rubinstein, 2016)

Het kunnen benoemen van emoties is een eerste stap naar het kunnen omgaan met emoties zonder dat je kind er door ‘geleefd’ wordt. Als er echt zo uitgebreid voor gaan zitten niet echt werkt voor je kind kan je de emoji’s ook op een A4tje boven het bed plakken en kan het aanleiding zijn om aan het eind van de dag te bespreken welke emoties die dag de revue hebben gepasseerd.

De 29 andere handvaten reiken van hoe faalangst aan te pakken? Hoe je kinderen verantwoordelijkheid te leren, met kritiek om te gaan en je kind te helpen in situaties van rouw. Pick and choose waar jij als opvoeder je kind bij wilt begeleiden en leer er zelf ondertussen ook van.

Nog één uitsmijter uit het hoofdstukje Hoe praat je écht met je kind?

‘Verplaats je in de belangstellingswereld van je kind: volwassenen zijn meestal vooral geïnteresseerd in zaken als gezondheid, vrienden en schoolprestaties terwijl kinderen vooral willen praten over vrije tijd, hobby’s, vriendschappen, dromen, fantasie en spelletjes. Het is ook goed om je te realiseren dat jonge kinderen bij voorkeur praten over het heden of over dingen die net zijn gebeurd.’ (Borggreve, 2016)

0 comments
3 likes
Prev post: Straf versus BijsturingNext post: Een vruchtbare bodem

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.