Identity Talk

Je bent wat je doet! Is onze wereld niet doordrenkt van deze benadering? Van jongs af aan wordt er ons al gevraagd: ‘Wat wil je later worden als je groot bent?’ Ik vind het opvallend dat we het op deze manier vragen: Wat willen we later worden?

Het bevestigt namelijk dat we onze identiteit af laten hangen van wat we doen en dan is het lastig om een grens te kunnen trekken tussen wat onze passie of talenten zijn en onze identiteit. Ik vind dit zelf ook nog steeds gecompliceerd; me gewoon geliefd voelen omdat ik een kind van God ben, niet om wat ik allemaal doe (of laat).

Ik wil voor mijn kinderen dat ze zich in de eerste plaats identificeren als een kind van God. Al hun andere talenten en dingen waar ze mee gezegend zijn – zijn misschien wel gaven van God – maar ze bepalen niet hun identiteit; die ligt dieper.

Je kunt dit bespreekbaar maken met je kinderen door ze de vraag te stellen: ‘Welk speciaal talent heeft God aan jou gegeven?’ Ga de tafel rond en laat iedereen de vraag voor zichzelf beantwoorden. Uiteraard sla je jezelf niet over.

Daarna kan je ze, om ze te helpen het verschil te leren tussen hun kernidentiteit en de gaven en talenten die ze hebben ontvangen, vragen: ‘Als je dit speciale talent nou niet had gekregen van God, hoe zou God jou dan beschrijven?’

Weersta de verleiding om hen te vertellen dat ze Gods kinderen zijn. Laat de Heilige Geest ruimte om in hen te werken om deze vraag zelf te beantwoorden. Als het jouw beurt is om te antwoorden kan je natuurlijk uitleggen hoe jij zelf een kind van God bent en wat dit voor jou betekent.

Een mooie Bijbeltekst hierover schreef ik voorin het bijbeltje dat ik mijn dochtertje van 8 onlangs voor haar verjaardag gaf in de hoop dat deze waarheid in haar hart wordt geprent:

‘Door zijn genade bent u nu immers gered, dankzij uw geloof. Maar dat dankt u niet aan uzelf; het is een geschenk van God en geen gevolg van uw daden, dus niemand kan zich erop laten voorstaan. Want hij heeft ons gemaakt tot wat wij nu zijn: in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God heeft voorbereid’ 

— Efeziërs 2: 8-10
0 comments
5 likes
Next post: 4 tips voor het starten van een gespreksgroep

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recensies

‘Hemelse Huizen is een boek dat mij veel nieuwe inzichten gaf. Een heel simpel voorbeeld is bijvoorbeeld dat het goed is voor kinderen om Bijbelverhalen in het grote perspectief van de bijbel te kennen. Dan leren ze het Grote Verhaal van Gods woord kennen. Het boek bood mij een hernieuwde bezinning op wat voor moeder ik wil zijn en wat God van mij en mijn moederschap vraagt.’

Joanneke Wiersma van Power to the Mama’s. Lees de volledige recensie op: https://powertothemamas.nl/boekrecensie-hemelse-huizen

Over ons

Hemelse Huizen is de Nederlandse vertaling van Spiritual Parenting van Michelle Anthony.

Het boek is vertaald en uitgegeven door Christine Langeraar van NoShow Media en in samenwerking met Griëtte Vonck van Vonck Communicatie op de markt gebracht.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte!