Samen opvoeden, hoe kom je op één lijn?

De opvoeding. Sommige dagen vormen mijn man en ik een op elkaar ingespeeld team maar andere dagen bekijken we elkaars pedagogische bijstuurpogingen met argusogen…

We zitten met zijn allen aan tafel. De jongste is moe, geen instructie komt meer aan, ik probeer geduldig te blijven en mijn irritatie te verbergen maar begin me machteloos te voelen. Ze is duidelijk van plan geen hap naar binnen te werken. Uit mijn ooghoek zie ik de blik van mijn man. Zie ik daar iets van afkeur voor mijn opvoedstijl, of interpreteer ik te snel? ‘Zeg jij dan ‘ns wat!’ floept eruit.

Opvoeden zit vol uitdagende momenten waarin je tot het uiterste getest wordt. Probeer dan maar eens samen met je man of vrouw op één lijn te blijven. Mission impossible, toch?

Het is bij ons regelmatig een onderwerp van gesprek: welke aanpak is nou de juiste? Mijn man is van zichzelf consequenter, rationeler en naar mijn mening soms te rechtlijnig. Hij, op zijn beurt, noemt mij dan weer te soft; ‘Ze voelen dat ze ruimte krijgen bij jou, en die pakken ze!’ Helaas heeft hij nog gelijk ook. Maar ja, ik wil ook niet nodeloos streng zijn maar rekening houden met verzachtende omstandigheden… Voor je het weet heb je een discussie waarin de verwijten over en weer gaan.

Het boek Hemelse Huizen heeft mijn man en mij geholpen om op een opbouwende manier met elkaar in gesprek te raken over de opvoeding.

We bleken elkaar moeiteloos te vinden als het gaat om wat we belangrijk vinden voor onze kinderen: we willen dat ze weten wie ze zijn in Christus en dat ze vandaar uit gaan kijken wat ze in dit leven mogen gaan doen, hoe ze anderen kunnen dienen en hun gaven kunnen inzetten. Dat ze op een goede manier met autoriteit omgaan en dat ze zelf leren nadenken.

Dit gesprek vormde een nieuwe basis om te gaan kijken welk gedrag van ons als ouder bij ons gezamenlijke doel past. Het versterkte ook het vertrouwen in elkaar; ik weet welk doel de ander nastreeft en ik weet maar al te goed dat de dagelijkse praktijk soms weerbarstig is.

Als je je man eens vraagt wat zijn doel is met de opvoeding, wat hij hoopt dat de kinderen meenemen straks hun eigen leven in, of als je je vrouw vraagt wat haar grootste verlangens zijn voor de kinderen, dan zou je wel eens een heel verrassend gesprek kunnen hebben. Die doelen en verlangens zouden wel eens heel dicht bij elkaar kunnen liggen, kunnen matchen.

 

Wellicht kan Hemelse Huizen ook voor jou en je partner bijdragen aan een gezamenlijke basis en visie voor de opvoeding. Door een mailtje te sturen naar info@noshowmedia.nl  kan je verwerkingsmateriaal bij het boek aanvragen dat het gesprek hierover vorm kan geven. Want samen werken aan hetzelfde doel geeft energie, bouwt vertrouwen en geeft je de verzekering dat je er niet alleen voor staat.

0 comments
8 likes
Prev post: 4 tips voor het starten van een gespreksgroepNext post: Training Opvoeden in perspectief

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recensies

‘Hemelse Huizen is een boek dat mij veel nieuwe inzichten gaf. Een heel simpel voorbeeld is bijvoorbeeld dat het goed is voor kinderen om Bijbelverhalen in het grote perspectief van de bijbel te kennen. Dan leren ze het Grote Verhaal van Gods woord kennen. Het boek bood mij een hernieuwde bezinning op wat voor moeder ik wil zijn en wat God van mij en mijn moederschap vraagt.’

Joanneke Wiersma van Power to the Mama’s. Lees de volledige recensie op: https://powertothemamas.nl/boekrecensie-hemelse-huizen

Over ons

Hemelse Huizen is de Nederlandse vertaling van Spiritual Parenting van Michelle Anthony.

Het boek is vertaald en uitgegeven door Christine Langeraar van NoShow Media en in samenwerking met Griëtte Vonck van Vonck Communicatie op de markt gebracht.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte!